Water

 


FEATURED TOPIC

Water – Why, How Much and the Right Source

We all drink it, we all need it and we all carry over 60% of it in us! The functions of these bodily fluids include digestion, absorption, circulation, creation of saliva, transportation of nutrients, and maintenance of body temperature.

Problem is that we don’t all drink as much as we should, some don’t choose the best source and end up wasting money while polluting the environment. Plastic bottles garbage can circle the Earth 4 times – but that is another topic.

Regarding the ‘Why’, the infographic to the left says it all!

What about the source then? There are two main channels. 1) Public Tap water and 2) Bottled water. The later is a multibillion business and many argue the greatest marketing trick ever pulled on us a Global scale!

In almost all of North America, Western Europe, Australia, New Zealand and parts of Asia, it is safe to drink water straight out of the tap. Greece and Athens in particular has one of the best quality public water facilities in the EU.

Bottled water has been around for more than a century. However, as chlorination of water began making tap water consistently safe to drink, sales of bottled water began to decline in the early 20th century.

That changed in 1977 when Perrier launched a $5 million marketing campaign for its imported water, which caught the imagination of yuppies with purchasing power. In the late 1980s, the French brand Evian recognised the growing, wider health and fitness trend and exploited it to the full by marketing their bottled water as the ultimate health and wellness product. Source  

So, I am not suggesting you should stop buying bottled water, but before you do, consider the marketing effect all the above may have had on you 😉 And when you do, read the label and avoid getting ‘Table Water’ / ‘Επιτραπέζιο’ cause it is simply Tap water purified….

14 Natural Swimming Pools by Trip Advisor – click me

Food for the mind and the body

Εμφιαλωμένο νερό: Πριν ξεδιψάσω, πρέπει να διαβάσω

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες, αναγνωρισμένες από την ΕE: το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό νερό και το νερό πηγής. Tο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας). Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο νερό. Πρακτικά, η σύσταση του επιτραπέζιου νερού και του νερού της βρύσης είναι ίδια.

Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του (συνήθως γεώτρηση). Aπαγορεύεται οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο. Πρακτικά, η σύσταση του φυσικού μεταλλικού νερού μπορεί να διαφέρει από αυτήν του κοινού πόσιμου νερού (επιτραπέζιου), π.χ. να είναι πιο πλούσια σε διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο κλπ.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «νερό πηγής», πρέπει να… βγάλουμε από το μυαλό μας την εικόνα της πηγής και να το σκεφτούμε ως μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο επιτραπέζιο και το φυσικό μεταλλικό νερό. Με άλλα λόγια, το νερό πηγής δεν είναι πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο (π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο) ούτως ώστε να χαρακτηριστεί μαγνησιούχο, ασβεστούχο κλπ. Πηγή…

Ελληνικό ή Εισαγώμενο

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα νερά μας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα φυσικά μεταλλικά νερά, αλλά και για τα επιτραπέζια, που ουσιαστικά είναι εμφιαλωμένο νερό δικτύου (άλλωστε, το νερό του δικτύου της Αττικής είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πιουν το δικό τους νερό βρύσης και καταφεύγουν στα εμφιαλωμένα).

Επιπλέον, τα ελληνικά φυσικά μεταλλικά νερά, εν αντιθέσει με αυτά που προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ολιγομεταλλικά, δηλαδή πιο «ελαφριά». Στην Ευρώπη τα περισσότερα φυσικά μεταλλικά νερά είναι πλούσια σε άλατα – γι’ αυτό και συστήνεται η εναλλαγή στην κατανάλωσή τους και όχι η προτίμηση αποκλειστικά μιας μάρκας, ούτως ώστε να αποφευχθεί μακροπρόθεσμα η συσσώρευση αλάτων στον οργανισμό.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τα ελληνικά φυσικά μεταλλικά νερά, τα οποία, εκτός του ότι είναι ολιγομεταλλικά, έχουν και μικρές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε μεταλλικά στοιχεία. Πηγή…

How Much per Day